Figueres. Fem-la millor
Amb el nom de «Figueres. Fem-la millor», des de l’Ajuntament de Figueres ahir donàvem a conèixer l’inici d’una campanya que té per objectiu conscienciar i sensibilitzar la ciutadania de Figueres que mantenir la nostra ciutat en bones condicions és una responsabilitat de tots i cadascun del seus ciutadans i ciutadanes.
Em sento satisfeta que, finalment, s’hagi pogut posar en marxa. Tothom que segueix l’activitat municipal a les xarxes socials recordarà que, ja com a alcaldessa de la ciutat, vaig fer un tuit força explícit queixant-me de la brutícia i dels abocaments incontrolats que es produïen al carrer dia rere dia i que impedeixen el bon ús de les voreres i del carrer. Potser va ser desafortunat, però resumia perfectament un malestar de bona part de la nostra ciutadania. Malauradament, aquestes actituds són generalitzades, i és per això que no podíem esperar més a posar en marxa aquesta iniciativa. Sobretot, tenint en compte la percepció que molts figuerencs i figuerenques tenen de la nostra ciutat.
La campanya que s’iniciava ja ahir se centra en quatre eixos temàtics:
- La gestió de les deixalles: hi ha una manera i un lloc per a dipositar tant les escombraries com els mobles vells i altres trastos. I un horari prou ampli com perquè tothom el pugui respectar.
- La cura de l’espai públic: cada persona ha de ser responsable del seu comportament en els espais públics, de manera que el pas o l’ús (places, carrers, etc.) no tingui per conseqüència generar-hi brutícia, fer malbé el mobiliari urbà i altres mals usos que coneixem tots i totes.
- La bona convivència: hem de ser ben conscients d’on acaben els nostres drets i on comencen els dels veïns. Està clar que s’ha de respectar el descans dels veïns; no podem fer fressa o posar música alta a totes hores del dia i de la nit. Ni podem estendre roba xopa en balcons oberts, o espolsar estovalles i llençols des de les finestres, per més que sempre s’hagi fet així.
- La mobilitat correcta: cadascú ha d’ocupar el lloc que li correspon al carrer quan circula. Si és un vehicle, per la calçada, i si és una persona que marxa a peu, per la vorera. Si una vorera és estreta, hem de compartir el pas amb qui ve per davant, per posar un exemple senzill. Els vehicles han d’estacionar on correspon: ni a la vorera ni fora dels llocs autoritzats. I qui condueix vehicles del tipus patinets i bicicletes, ha de tenir molt clar que no pot fer acrobàcies al mig de la via pública o saltar semàfors en vermell perquè posa en perill els altres usuaris i a si mateix.
Un dels aspectes que més m’agraden és que la campanya es treballarà també a les escoles. Per què? Per una raó molt senzilla. La ciutat és casa nostra. I doncs, l’hem de tractar com tractem la casa on vivim. Que cal ser respectuosos amb la ciutat on fem la nostra vida, és una cosa que ens l’haurien d’ensenyar a casa i des de ben petits, però les circumstàncies ens mostren que no sempre és així. No en valoraré les raons, cada casa és un món i cadascú se sap les seves coses en economia, en educació dels fills i en mil temes més.
Aquí és on entren les escoles: quan les problemàtiques, exposades de la manera que els nens i nenes les puguin entendre i fer-se-les seves, s’expliquen a les escoles i s’hi donen les solucions que cal posar-hi, els nens i nenes ho expliquen a la família i, a més, són contundents reclamant que les coses es facin «com els ha dit la senyo». Això ja va passar fa anys, quan es van començar a instal·lar els contenidors de colors per al reciclatge. Els més petits demanaven als pares que tiressin les ampolles, els envasos, etc. als contenidors adequats, fins que tots plegats ens hi vam anar acostumant. Ara toca fer el mateix amb l’ordenança de civisme.
Per molt que em desagradi, haig de dir que la Guàrdia Urbana estarà amatent als comportaments incívics i sancionarà totes aquelles persones que incompleixin l’ordenança de civisme. Malauradament, és un fet que hi ha persones que no compleixen les normes que regeixen la convivència, per més pedagogia que fem des de l’Ajuntament o amb la complicitat de l’escola. En conseqüència, hem de fer-hi intervenir els agents de l’ordre perquè les facin complir. Per posar un exemple, l’any 2020, tot i les circumstàncies, de gener a setembre es van posar 2.000 sancions més per actituds incíviques que l’any 2019. I s’ha fet el seguiment per tal que aquestes sancions es compleixin (cosa que durant el mandat anterior no es feia). Si no obliguem algú a complir la sanció que se li ha imposat, de què serveix?
Tornant a la campanya, i com a conclusió, diré que és senzill seguir les normes, un cop t’hi acostumes. No es demana a la ciutadania cap cosa il·lògica o inassumible. Només cal ser conscients que la nostra acció té repercussions en la ciutat i en la vida dels altres. Recordeu el Capità Enciam, aquella figura que va inventar TV3 fa molts anys per a conscienciar-nos de la importància de l’ecologia? «Els petits canvis són poderosos», deia a cada episodi. És això, el que es pretén. Petits canvis de conducta amb els quals farem que la nostra ciutat sigui millor i ens en puguem sentir ben orgullosos. Fem Figueres millor. Fem-la millor entre totes i tots.