Instalives
Ahir al vespre vaig tenir l’ocasió de fer un altre directe a través de la xarxa socialInstagram. És un canal molt vàlid per comunicar amb la ciutadania i respondre els dubtes que la gent de Figueres es pugui plantejar. Per a qui no m’hi hagi seguit mai, en faig un cada mes aproximadament, i va molt bé per explicar d’una manera planera quina és l’activitat municipal ─no només meva com a alcaldessa de Figueres sinó de totes les àrees del govern─, per donar dades directes i precises i comunicar les novetats en tots els àmbits.
Aquest canal d’Instagram se suma així a altres iniciatives de comunicació com poden ser el canal de Telegram de l’Ajuntament, al qual hi ha més de 1.300 persones subscrites o el grup de Whatsapp (envieu la paraula alta al 663 720 938), mitjans pels quals tothom pot rebre informació municipal d’una manera àgil i que s’actualitza dia a dia.
Els temes que surten als Instalives són diversos i variats. Normalment, els obro explicant temes que s’han posat d’actualitat en els últims dies, sovint derivats dels plenaris municipals, i després contesto preguntes que em fan les persones que s’hi connecten. Sempre ho he dit: soc una persona propera i vull estar a l’abast de tota la ciutadania , i en temps com els actuals, en què les circumstàncies ens obliguen a mantenir una distància de seguretat, aquests mitjans em permeten continuar en contacte amb tothom que tingui alguna cosa a demanar.
Ahir, doncs, vaig obrir la sessió explicant que hem posat en marxa la nova campanya de civisme, ‘Figueres, fem-la millor’ que ha de servir perquè la convivència a Figueres sigui millor i aconseguir que ens la sentim més nostra i més cívica, més neta, més respectuosa, més segura i més endreçada, els cinc pilars fonamentals de la campanya. Precisament, ahir mateix vaig visitar l’escola Cor de Maria: a banda de conèixer les escoles de la ciutat i els nens i nenes que hi assisteixen, em permet escoltar les seves idees, les seves inquietuds i necessitats ─és una de les meves prioritats i una activitat pròpia del càrrec d’alcaldessa que m’encanta pel que té de directe i d’espontani─ i explicar-los coses que passen a Figueres, com ara aquesta campanya en què la mainada és protagonista, tant perquè serà l’encarregada de posar nom als cinc dibuixos o personatges que donen vida a la campanya com perquè sovint serà la mainada la que faci pedagogia a casa d’actituds que, amb petits canvis, poden fer que la convivència entre tots els figuerencs i figuerenques millori ostensiblement.
També vaig parlar de la reunió que vaig mantenir fa tot just dos dies amb les entitats esportives de la ciutat, en què el regidor d’Esports i jo mateixa vam informar-les del rumb que ha pres la construcció del nou pavelló, anunciada a bombo i plateret fa un parell d’anys però que ara s’ha demostrat que és inviable. Per quin motiu? Molt fàcil: una colla d’errors en els càlculs pressupostaris han fet que l’equipament tal com estava projectat tingués un cost aproximat de 10 milions d’euros, un cost inassumible per a la ciutat. És per aquest motiu que el concurs públic per construir-lo havia quedat desert, ja que cap constructora es veia amb cor de fer-ho per menys diners. Significa això que ens resignem a prescindir del nou pavelló? No, de cap manera. Per això vam presentar un nou projecte, que consistirà en un pavelló per a entrenaments, amb tres pistes i dos vestidors per pista perquè les entitats de la ciutat respirin i el talent esportiu que hi ha a la ciutat, que n’hi ha i molt, pugui quedar-s’hi i prosperar aquí. Els tràmits necessaris ja han estat iniciats, per començar la construcció del pavelló (que s’ubicarà als terrenys situats rere l’Hotel Ronda tal com estava previst) tan aviat com avanci aquesta tramitació. A més, també s’han iniciat tràmits per fer possible que es cobreixin les pistes annexes als pavellons Rafael Mora i Roser Llop, la qual cosa podria donar lloc a més espais d’entrenament i en un temps més breu.
Igualment, vaig parlar de la reobertura dels parcs infantils i dels parcs de salut, que durant tot aquest any que portem “convivint” amb la Covid hem hagut de tancar per prudència. De tota manera, cal dir que durant aquest descans forçat de l’activitat a places i parcs hem aprofitat per renovar les instal·lacions i crear noves àrees de joc, la qual cosa farà que hi tinguin accés més infants de la ciutat i més a prop de casa seva o de la seva escola. Una de les noves àrees, al Parc de les Aigües s’ha creat amb criteris inclusius i també s’han inclòs aparells que tenen en compte la diversitat funcional en l’àrea de salut del Parc Bosc.
Una de les coses que em va agradar molt explicar és que des de l’Ajuntament hem impulsat una Taula de Treball per a la Formació Professional, que inclou institucions (Ajuntament, departament de Treball, Servei d’Ocupació, Consell Comarcal, etc.) i empreses de la comarca i que està buscant les oportunitats per diversificar el teixit productiu de la nostra ciutat. Això té com a efecte que les persones que ocuparan els nous sectors productius han d’estar formades, i d’aquí la necessitat de comptar amb una FP també diversificada i que pugui aportar a les empreses aquests nous treballadors amb totes les seves capacitats. Estem treballant per incorporar a la Taula els instituts de Formació Secundària de la ciutat, que són un actor importantíssim en aquest àmbit. A més, em va plaure enormement anunciar la propera convocatòria del Saló dels Oficis, un espai on els estudiants dels instituts i el empresaris podran compartir sensacions i inquietuds en un intercanvi que per força haurà de resultar enriquidor per a tots plegats. Volem que Figueres sigui una ciutat referent en formació professional i volem, sobretot, que ofereixi oportunitats per a tota la ciutadania de Figueres i de l’Empordà.
Em van preguntar pel castell de Sant Ferran, per quan es podran tornar a fer castells, pel nou POUM, pels ajuts europeus per a les empreses, pel benestar animal a la ciutat, pel pas a nivell... Sobre la supressió del pas a nivell, el regidor de Mobilitat i jo mateixa hem mantingut recentment una reunió amb representants del ministeri de Fomento, ADIF i RENFE en la qual hem tornat a reclamar la supressió d’aquest pas a nivell. Els vam fer notar la gran diferència que representa ser a un cantó o a l’altre de la ciutat i també ens vam referir a la inseguretat que genera per als vianants que l’han de travessar cada dia. Pensem que el 2019 hi va haver cinc víctimes mortals! Precisament, el nou POUM, que es presentarà per a l’aprovació inicial aquest proper mes de juny, tal com es va prometre a l’inici del mandat, serà una oportunitat perquè les institucions hauran de pronunciar-se respecte a les propostes que s’hi fan, entre les quals n’hi ha una per al pas a nivell. Respecte al POUM, haig de dir que és importantíssim que es dugui a terme la renovació, ja que l’actual data del 1983 i ja ha plogut molt des de llavors. Hem de tenir en compte que és el pla que permetrà decidir totes les transformacions que experimentarà Figueres en els propers anys i per això no podem deixar que passi el temps sense renovar-lo.
Hi ha tants temes a tractar, que es fa difícil deixar-ne un fora d’aquest article. N’anirem parlant.
Així i tot, m’agradaria acabar amb un tema que m’afecta molt perquè té a veure amb la regidoria de Feminisme i Drets Civils que lidero jo mateixa. Dilluns va ser 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Entre els actes que enguany s’han pogut dur a terme en commemoració d’aquest dia, hi ha l’enquesta que trobareu al web de l’Ajuntament i a diversos mitjans. Convido totes les dones de Figueres a contestar-la per explicar les vostres necessitats per fer-vos i fer-nos més visibles. Aquesta pandèmia ha demostrat que sense dones no hi ha societat (som majoritàries en els àmbits sanitaris i de les cures!) i per això necessitem la mirada de les dones a la societat. Podeu contestar l’enquesta, també, des d’aquí.
A l’Instalive em vaig acomiadar tal com ho faig ara: dient que Figueres val molt la pena i només hem de fer que creure’ns-ho. Creiem-nos la ciutat. Fem-la millor.