El pla per transformar Figueres

El pla per transformar Figueres
El pla per transformar Figueres

 

Ahir al matí presentàvem, amb el regidor de Formació i Indústria, Jesús Quiroga, el pla estratègic que hem anomenat de Transició Energètica. El Pla ha de ser el full de ruta per aconseguir, amb un seguit d’accions que es duran a terme en aquest marc, avançar cap a una nova cultura energètica.  Per què? Doncs per fer la nostra ciutat més ecològica, més sostenible, però també per fer un tomb econòmic i social important, que doti la ciutat de noves possibilitats de creixement i d’ocupació. 

Els objectius del Pla de Transició Energètica són molt clars: liderar l’ús de les energies verdes, abaratir el preu de l’energia i acabar amb la pobresa energètica, diversificar l’economia amb nous sectors estratègics i enfortir els sectors econòmics de la ciutat. 

Com anirà el desenvolupament d’aquest pla? Estem parlant d’un conjunt de 48 programes específics que es portaran a terme en un termini de cinc anys. O sigui, comencem ara, avui mateix, i acabarem d’aplicar-los el 2025. La inversió que es contempla és de 40.550.000 euros, que aviat és dit, una part dels quals procediran dels fons del pla Next Generation de la Unió Europea. Aquests fons són un impuls per a projectes que suposin canvis profunds i un impacte a llarg termini sobre la competitivitat, l’ocupació i la resiliència econòmica i social dels llocs on s’aplicaran. Per això és tan important haver pogut accedir-hi i que els projectes d’aquesta ciutat hi tinguin cabuda: són la nostra oportunitat per reactivar l’economia de Figueres i aconseguir aquest objectiu que, juntament amb l’equip de govern, defenso des del primer moment de ser-ne l’alcaldessa. Volem que Figueres sigui més neta i més sostenible, però també molt més justa i pròspera. Una ciutat de la qual tots i totes ens sentirem encara més orgullosos . Està clar que aquest pla s’ha de dur a terme amb una col·laboració publicoprivada que requerirà la participació de tots els sectors i la sinergia amb tots els actors econòmics.

Sincerament, n’estic molt contenta. N’hi ha per estar-ne! Perquè els canvis que durem a terme a partir d’aquest moment són múltiples, i faran de Figueres un referent també en l’ús de les energies verdes. Per explicar-ho d’una manera ràpida:

  • En transformació energètica, apostem per l’energia fotovoltaica: cobrirem el 10% del terme municipal per abastir d’energia tota la ciutat. Amb una xarxa elèctrica intel·ligent (Smart Grid), parcs solars i comunitats d’ús compartit, de manera que l’energia serà de quilòmetre zero. I creant una empresa elèctrica municipal alhora que un sector econòmic nou, el de l’energia verda, que farà de Figueres un centre productiu però també un important centre formatiu.

  • I la transformació energètica, evidentment, va de bracet amb la transformació econòmica i social. Com és possible? Doncs impulsant sectors que aprofitaran molt bé aquest nou recurs, com ara el sanitari, on tenim molt a fer i molt a oferir, o l’agroalimentari, que se’n pot beneficiar igualment; oferint també noves possibilitats de millora als sectors que durant tants anys han posat la ciutat al mapa, com el turisme, el comerç i el sector serveis. La competitivitat de les nostres empreses augmentarà notablement perquè aquesta transformació va acompanyada d’una reducció de costos. I també els polígons industrials se’n beneficiaran i augmentarà considerablement la seva activitat, ja que n’esdevindran actors principals.

El Pla l’hem estructurat en quatre línies estratègiques:

  • Ciutadania: contempla instal·lar plaques solars en edificis particulars per a l’autoconsum. També, crear 10 comunitats d’ús compartit que permetran generar energia verda i a bon preu per a tothom. Amb la qual cosa complirem amb el gran objectiu de deixar enrere la pobresa energètica i fer que l’energia tingui un cost just. També està previst crear cicles formatius per proporcionar mà d’obra qualificada per a aquests sectors nous.

  • Polígons i empreses: vehicular compres conjuntes d’energia per aconseguir millors preus i reduir els costos. També, instal·lar parcs solars per produir energia als polígons, així com dotar-los de tecnologia 5G que permeti millorar la competitivitat a les empreses que ja hi existeixen o que s’hi instal·laran.

  • Transport: augmentarem en 50 els punts de recàrrega per als vehicles elèctrics i posarem a l’abast dels usuaris un transport públic sostenible que connecti l’àrea urbana de Figueres. Alhora, facilitarem la distribució coordinada de les mercaderies que entren a la ciutat mitjançant vehicles elèctrics.

  • Comerç i Serveis: afavorirem la millora dels aïllaments i de la il·luminació per reduir els costos energètics dels comerços i les pimes de la ciutat.

No estem fent el guió d’una pel·li de ciència-ficció. El que acabo d’apuntar és només un esbós del que serà una revolució per a la nostra ciutat i la portarà de nou a una posició capdavantera.  És importantíssim que sapiguem aprofitar els fons Next Generation de la Unió Europea; que ningú dubti que així serà. No em perdonaria mai perdre aquesta oportunitat.