L'instalive d'abril

Els mesos es toquen i ja tornava a ser hora de fer l’acostumat Instalive. Aquest mitjà m’agrada molt pel que té d’immediatesa i d’intercanvi. I de transparència. Si algú vol saber alguna cosa sobre l’acció de l’Ajuntament, sobre la ciutat, només ha de fer que connectar-s’hi via Instagram, normalment en dimecres i de 19.00 a 20.00, i pot formular les preguntes que vulgui sobre els temes que li interessin o preocupin més. Si alguna persona, pel que sigui, no s’hi pot connectar però té compte en aquesta xarxa social, pot revisar el que ha donat de si a través del vídeo que queda enregistrat al meu compte. És una manera ràpida i senzilla d’estar al corrent del que fa el govern municipal.

El directe de dimecres va ser dels més curts que he enregistrat. Vam anar per feina tot i respondre les preguntes que se’ns plantejaven, com aquell que diu al moment. Es va parlar de molts temes:

  1. La vacunació contra la Covid-19. Hem habilitat l’espai del Molí de l’Anguila amb boxes individuals i dona l’amplitud que es necessita per a aquesta activitat. Dimecres estàvem sobre el 15% de població figuerenca que ja ha rebut la primera dosi de la vacuna i els nascuts entre el 1952 i el 1961 ja poden concertar cita per rebre-la. Per a aquells i aquelles que dubtin a vacunar-se: només posant-nos la vacuna podrem tornar a fer vida normal, de manera que com més aviat ho fem tots i totes, més aviat podrem tornar a fer petons (aquesta setmana ha estat el Dia Mundial del Petó i no ho hem pogut celebrar com cal!) i abraçades, que ho trobem molt a faltar.

 

  1. Les obres al carrer de Vilafant, que havien de durar 20 setmanes, ja estan acabades! Fins i tot abans del previst. Hem eliminat el problema que hi havia al clavegueram, que s’ha fet nou. A més, hem aprofitat per reasfaltar, repintar la senyalització vial i refer les voreres,  a més de treure’n les pilones, fet que dona una gran sensació d’amplitud al carrer i que facilita el trànsit a peu.

 

  1. El Ple d’aquest mes. Els plens municipals, com ja sabeu, se celebren cada primer dilluns de mes a les 17.00 i es retransmeten en streaming pel canal de Youtube de l’Ajuntament, amb la qual cosa queden penjats al canal per ser vistos en qualsevol moment. En aquesta ocasió, s’han fet passes endavant molt significatives. La més important és que ja s’ha aprovat la modificació puntual del POUM per definir exactament els terrenys on es construirà l’escola Carme Guasch. Ja ho vaig explicar al post que he enllaçat més amunt. I una altra que és molt important també per al sector de la restauració: aquest trimestre, com el trimestre anterior, els establiments amb terrasses al carrer no pagaran la taxa per ocupació de la via pública. És a dir, que les empreses d’aquest sector a Figueres s’estalviaran 160.000€, la qual cosa és una bona ajuda en aquests temps complicats. Juntament amb el que no es va cobrar a la restauració l’any passat (lògicament), el sector s’ha estalviat 500.000€.

 

  1. Dimecres mateix era l’últim dia per gastar els vals de la campanya de vals de descompte als comerços adscrits a la campanya de la ciutat. Aquesta campanya ha significat un import de 90.000€ repercutits directament en comerços de la ciutat, amb un total de 3.648 vals descarregats. Per què, aquesta campanya? Doncs perquè creiem que el comerç local dona vida a la ciutat i cal que donem vida també a aquests comerços, especialment després de l’any terrible que hem viscut. Una pregunta de l’audiència demanava per què els vals només s’han repartit a la gent gran i al jovent. Doncs perquè els ho devíem: la gent gran ha hagut d’estar molt de temps apartada del carrer i ara es mereix tornar a aquells comerços a què estan acostumats, i perquè es mereix que li tinguem en compte tota una vida de treball i de mestratge. Quant al jovent, és un col·lectiu que ha de conèixer tot el que pot oferir el comerç local enfront d’altres opcions. D’aquí que aquesta campanya també l’haguem adreçada a ells. Però que ningú no es preocupi, aviat estendrem la campanya a d’altres col·lectius de població.

 

  1. Em van preguntar per les millores al carrer Migdia; aquesta setmana s’ha adjudicat el contracte d’asfaltatge i molt aviat començaran els treballs en aquesta zona. A més, el proper trimestre s’iniciarà el següent pla, que a final d’any ens donarà un 70% de carrers asfaltats.

 

  1. Em preguntaven pel Sant Jordi d’aquest any. Vaig fer explicar-ho a l’Ester Marcos, la regidora que ho ha treballat amb tots els implicats, també perquè qui fa la feina ha de ser-ne reconegut. L’Ester va explicar que les parades estaran dividides en dos espais: a la Rambla aniran els professionals de la llibreria i la floristeria, i a la plaça de Catalunya hi haurà les entitats, de les quals no es pot prescindir en una ciutat com la nostra, amb un component d’associacionisme tan arrelat. S’hi circularà en sentit únic i amb una única entrada i una única sortida, per garantir que es compleixin tots els protocols i totes les mesures sanitàries. L’entrada a la Rambla es farà com sempre (últimament), per la part alta, per un motiu molt simple: perquè es garanteix un bon accés a les persones amb diversitat funcional i perquè d’aquesta manera no es discrimina ningú, sinó que tothom passa pel mateix lloc.

 

  1. També, com que hi som a prop, va sortir una pregunta referida a les Fires i Festes de la Santa Creu. Puc dir que aquest any sí que n’hi haurà, una mica diferents d’altres anys, i respectant sempre les mesures i recomanacions dictades pel PROCICAT. No puc, encara, donar el programa, però sí que puc dir, com ja ho vaig fer a l’Instalive, que el pregó anirà a càrrec de La Cate, que enguany compleix els 100 anys. A les Fires hi haurà activitats virtuals, però també concerts, cultura i com no, la Caseta d’Andalusia, tot i que amb assignació de seient, sense poder donar menjar ni beure... en fi. Cal dir que no és gens fàcil organitzar la festa major tenint en compte que cada dia hi ha canvis i noves normatives per garantir la seguretat.

 

  1. El dia 1 de maig entra en funcionament el nou servei d’enllumenat, que es durà a terme des de l’empresa municipal FISERSA. L’enllumenat era un dels grans reptes que teníem pendents. Amb la neteja, estem pel camí per fer el mateix i incorporar-la a l’empresa municipal. S’està treballant per a la compra de la nova maquinària per a la neteja per 2.090.000€; la maquinària de què disposem és molt vella i no permet donar el servei que aquesta ciutat es mereix.

 

  1. I ja tenim confirmat el nou grau superior de Logística i de Transport! Es durà a terme a l’institut Cendrassos i és una gran notícia per a la ciutat i per a la comarca, ja que garanteix que hi hagi la formació adient per a les necessitats de personal que generarà el nou Logis Empordà. Ho considerem un èxit, hi hem treballat molt i n’estem molt satisfets. Cada nova oportunitat de formació que creem des dels governs municipals és una oportunitat d’empoderament per a la ciutadania, per als (futurs) treballadors que en sortiran. Ara bé, tal com vaig recordar en directe, els ajuntaments no treballem sols, ens calen institucions fortes i governs que tinguin la capacitat de donar-nos la mà i els recursos que permetran als ajuntaments millorar les condicions de vida de la nostra ciutadania.

 

La sessió d’Instalive, tot i que va ser més curta que altres vegades, va donar per a tots aquests temes i encara d’altres. Com per exemple, les visites a les escoles de la ciutat que continuo fent i que aviat continuaran en els instituts. Unes visites que m’encanten per tot el que tenen de proximitat, tant als nens i nenes com als seus docents, i d’espontaneïtat, ja que de vegades passen coses màgiques que et carreguen d’energia. Però aquestes coses meravelloses les reservo per a un altre post d’aquest blog.

Per acabar, voldria fer una reflexió que vaig fer, també, durant l’Instalive. Crec que aquest any 2021 ─tot i que pugui semblar que no avancem per la situació generada per la pandèmia i les prioritats que ens hem marcat a l’Ajuntament respecte al benestar de la nostra ciutadania─ serà l’any en què situacions enquistades (escola Carme Guasch, enllumenat, neteja viària...) es desencallaran, amb tot el que això suposa per a la ciutat quant a la qualitat de vida dels seus residents. El pas endavant que això representa per a la ciutat no és fruit de l’atzar, sinó de moltes, moltes, moltes hores de feina ─sovint silenciosa o com a mínim discreta─ de molta gent. Molt aviat serem conscients tots i totes del canvi que això representa per a Figueres. Felicitem-nos-en!