Pregó de Santa Creu 2021

Pregó de Santa Creu 2021
Pregó de Santa Creu 2021

És un gran plaer i una gran satisfacció poder ser en aquest escenari en un dia com el d’avui per donar el tret de sortida a les nostres estimades Fires i Festes de la Santa Creu. Per més que a tots i a totes ens agradaria poder-ho fer des del lloc que escau, des del balcó de la casa de la vila, des del balcó de la casa de tothom, les obligades mesures de seguretat han fet que ens decidim per un espai més ampli com és aquest teatre. Tal i com hem pogut veure en el vídeo, el més important és que enguany podem reprendre el calendari d’esdeveniments importants de ciutat. Tots i totes tenim al cor i al record aquesta diada d’ara fa un any, segurament la més trista de les nostres vides. Per això, a partir d’avui i durant cinc dies, tenim el dret i gairebé el deure de gaudir tant com puguem d’aquesta festa, per fer fora els mals moments passats i que sigui el pas intermedi i necessari per recuperar les festes de la ciutat tal i com sempre les hem conegudes. O encara millors.

 

Abans de res, voldria tenir un record per les persones que ens han deixat per causa de la COVID-19. Esperem que la vacuna, sigui de la marca que sigui, ens ajudi a superar aquesta situació i que, juntament amb l’experiència que els serveis sanitaris han adquirit i la prudència que tots plegats hem desenvolupat, facin que no haguem de lamentar més víctimes d’aquesta malaltia terrible.

 

Encara hem de ser molt prudents i per això hi ha mesures de seguretat i aforaments dels actes que cal observar i continuar respectant. Evidentment, al programa de Fires hi ha limitacions, també, d’activitats; per a les que impliquen contacte, com l’Embarraca’t o algunes activitats de caire popular, encara haurem de tenir una mica de paciència. Tot i així, fa mesos que estem treballant per tenir unes fires adaptades a la situació actual. I no és gens fàcil, perquè la realitat i les mesures sanitàries evolucionen cada dia i fins a l’últim moment hem estat pendents de les resolucions del PROCICAT. I encara n’estem. Però, ja ha arribat el moment i, de nou, ens podrem saludar al carrer, aquest cop al Recinte Firal durant la Fira de l’Artesania i de l’Alimentació, de la Pintura, de la Fotografia, les Fires del primer de maig. Podrem tornar a remenar llibres durant la Fira del Llibre Vell a la plaça Catalunya. Tindrem ocasions per veure espectacles i concerts a les nostres places i als nostres escenaris. Serà possible seure en una terrassa i fer un vermut mentre veiem passar la vida. Podrem anar a sardanes, en un recinte diàfan com el Parc de les Aigües. I encara que necessitem una mica més de temps per recuperar la normalitat i els espais habituals, no dubteu que hi tornarem. Tornarem a tenir castells, tornarem a ballar sardanes i tornarem a barrejar-nos pel carrer a la Rambla i al nostre estimat casc antic. Mentrestant, podem estrenar la roba de primavera i lluir-la pel carrer, que és Santa Creu i fa bon temps, i podem mirar-nos als ulls, ni que sigui per damunt de la mascareta, i somriure’ns amb la mirada, que no és poca cosa.

Un dia com avui és dels que no s’obliden. És un dia per arreglar-se, per lluir, per anar de bracet amb la parella i per començar a gaudir d’uns dies en què la ciutat brillarà més i farà més goig que mai. En un dia com avui, mirem la primavera de fit a fit i li diem: benvinguda a Figueres! Un dia com avui, revertim el tarannà autocrític i destructiu respecte a la nostra ciutat que tan arrelat tenim els figuerencs i les figuerenques, aquesta figueresa de què va parlar Vicenç Pagès Jordà en un prego d’avui fa onze anys, i la convertim en una virtut. La nova figueresa, amics i amigues, veïnes i veïns, ha de ser amor sense límits per la nostra ciutat. La figueresa ha de ser aquesta malaltia encomanadissa que, quan tornem a voltar pel món i ens preguntin d’on som, ens faci dir: soc de Figueres, la millor ciutat del món. En els temps presidits pel màrqueting en què vivim, i manllevant-ne un terme, cada persona de Figueres ha de ser-ne i sentir-se’n ambaixador.

L’amor i l’orgull que sentim per la nostra ciutat, des de l’Ajuntament volem traslladar-lo a les entitats que fa molts anys que hi treballen. Les entitats que dia a dia i any rere any ens agombolen, ens acullen, donen resposta a interessos compartits i fomenten les tradicions, la cultura i l’esport. Quan aquestes entitats assoleixen una efemèride, una data assenyalada, les honorem de moltes maneres, però una de les més grates és donar-los veu al pregó de Fires. Enguany, aquest honor ha recaigut en una entitat que es va fundar el 1921 i per tant celebra el seu primer centenari. Al seu origen, el seu nom complet era Patronat de la Catequística i era un ateneu popular amb caire religiós. Als anys 70, es definiria com una “entitat de drets civils”.  Va aplegar una bona part de la societat figuerenca d’una manera intergeneracional i interclassista ─com la majoria d’ateneus del nostre país, Catalunya─ i va donar lloc a un nucli cultural importantíssim, amb una activitat teatral impressionant i que és el germen i la llar de diverses generacions d’actors i actrius. Però no només això. El cinema, l’excursionisme, el bàsquet, l’escoltisme i moltes altres manifestacions de la vida cultural i associativa de la ciutat han trobat a La Cate un recer des d’on han dut a terme el seu dia a dia. El Patronat de la Catequística, a més, al llarg de la seva història, ha estat i és una segona casa per al jovent de la ciutat, que hi és present en totes les entitats que s’hi apleguen, i aquest és un altre motiu per celebrar-ne aquesta xifra tan rodona.

Finalment, La Cate aporta també un valor arquitectònic a la ciutat: la seva seu és un edifici racionalista conceptuat per l’arquitecte Emili Blanch que ha merescut la qualificació de Bé Cultural d’Interès Nacional com a equipament singular ubicat dins del Moviment Modern. Un altre motiu d’orgull per a la nostra ciutat.

Per totes aquestes raons, i moltes d’altres que ja explicaran els seus representants, em plau, em plau moltíssim, cedir la paraula a la gent de La Cate, a la quals tots i totes agraïm la seva presència constant al servei de la ciutat i desitgem que pugui continuar la seva activitat com a mínim 100 anys més.

Figuerenques, figuerencs, sortiu al carrer, gaudiu la ciutat i que tinguem tots plegats unes bones Fires i Festes de la Santa Creu amb salut i amb alegria! Visca La Cate i Visca Figueres!