Sant Pere, Festa Major

Sant Pere, Festa Major
Sant Pere, Festa Major

Que contenta estic de poder reprendre la quasi normalitat en la cosa de les festes majors! Per Santa Creu vam poder viure un inici de represa i ara, a l’inici de l’estiu, amb la millora dels indicadors de l’epidèmia i l’entrada en vigor de les noves mesures dictades pel Procicat, hem pogut anar una mica més enllà i programar un Sant Pere amb revetlles i una programació atractiva per a tota la població.

Algú s’ha queixat per l’horari de tancament dels concerts més adreçats a la gent jove ─el que equipararíem a un Embarraca’t passat pel garbell de les mesures Covid─. S’ha restaurat la possibilitat de poder prendre una copa allà mateix; hi ha zona de ball i zona de bar diferenciades. Ara bé, hem de continuar tenint en compte que no és possible dur la beguda (com havíem fet sempre) a la zona de ball situada sota la carpa. Referent al tema del tancament, hem de tenir en compte que, quan vam presentar la programació al Procicat, les mesures especificaven que el tancament era a la una de la matinada amb buidatge immediat de l’espai. I és el que ens van aprovar per autoritzar la celebració de les revetlles. Canviar-ho ara implicava haver de tornar a presentar tota la programació al Procicat, amb el risc que l’autorització no arribés a temps per celebrar-la. Per això continuem tancant a la una, malgrat que les discoteques ja poden tancar més tard.

Per descomptat que el model que hem preparat des de l’Ajuntament per a aquest Sant Pere no serà el definitiu. Encara estem sota els efectes del Covid i, per tant, subjectes a mesures força restrictives (com en el cas anterior). El Sant Pere que tenim en ment tant la regidora de Festes, Ester Marcos, jo mateixa i l’Ajuntament en general és una festa no petita, sinó major. És una demanda generalitzada de la població; atesa la densitat d’actes que en una Santa Creu normal es duen a terme, per què no descongestionar-la una mica i donar més relleu a Sant Pere, una festivitat que s’escau en temps ja estival, que sol ser bo, i que dona peu a l’esbarjo i al bullici

És el que hem intentat en aquest 2021 de represa. Ho havíem de començar a aplicar l’any passat, però no cal parlar del que ja hem repetit tants cops, i ho hem passat a enguany. Malgrat les circumstàncies, puc dir (i per això ho he posat al començament) que estic contenta del que hem aconseguit per a aquesta edició: una programació diversa i variada, molt festiva i pensant en tothom.

  • Per començar, les activitats duren quatre dies. Vam començar abans d’ahir, l’endemà de Sant Joan, i acabaran dimarts al vespres. O sigui, del 25 al 29.
  • Es fa tot al Parc de les Aigües, un espai que ja vam constatar per Santa Creu (amb la installació de la carpa i les múltiples possibilitats que ofereix) que cal considerar-lo com a una opció sòlida per al futur de les activitats multitudinàries i festives, i en horaris variats.
  • L’aforament màxim dels concerts és de 500 persones. Tot i ser gratuïts, cal demanar entrada al web www.festesdefigueres.cat, que justament hem creat per a això. Val a dir que s’han reservat entrades que es poden adquirir, també gratuïtament, a la taquilla del Teatre Jardí per a aquelles persones que, pel motiu que sigui, no poden adquirir-les per mitjans telemàtics.

Però al programa de Sant Pere, no només hi ha revetlles més o menys temàtiques: hi hem inclòs igualment diverses activitats culturals, en col·laboració amb equipaments, entitats, artistes i conferenciants pertanyents a diferents àmbits de la ciutat:

  • La visita guiada a l’església de Sant Pere, dissabte passat.
  • El concert del guitarrista Francesc Ubanell d’aquesta tarda a l’Auditori dels Caputxins, organitzat pel Casino Menestral Figuerenc.
  • La conferènciaDalí, la religió i l’església de Sant Pere, que oferiran la historiadora de l’art Mariona Seguranyes i el periodista expert en el món de Dalí Josep Playà, dilluns al vespre. Organitzada pels Amics dels Museus Dalí.
  • La missa solemne en honor a Sant Pere i el concert de campanes a càrrec de diversos campaners de la Confraria de Campaners i Carillonistes de Catalunya, el mateix dimarts, dia de Sant Pere.
  • El concert de Sant Pere que homenatjarà compositors de Figueres, entre ells la recentment traspassada Maria Rosa Gratacòs, a càrrec d’intèrprets de Figueres: Maria Geli (violoncel), Carles Coll (piano), Clara Valero (soprano) i la rapsoda Maria Rosa Oliveras. Al Cercle Sport. Cal adquirir entrada, al preu de 10€, a info@baladasabater.cat
  • I el concert que tindrà lloc a l’església de Sant Pere, també el dia de Sant Pere a la tarda, d’orgue i contrabaix, amb Izumi Kando i Josep Quer.
  • Avui acabo l’entrada al blog enllaçant els últims mots amb una cançó del mític grup La Trinca, que tant ens ha acompanyat i que  ha descrit, amb el seu estil i com ningú, l’esperit d’una festa major catalana, tot i que des que el disc Festa Major va sortir al carrer fins ara, les festes majors han canviat quasi tant com la vida de la gent que en gaudeix. Així i tot, desitjo a tots els figuerencs i figuerenques que continueu gaudint d’aquests dies de festa amb l’esperança que l’any que ve haurem superat ja tots els obstacles. Acabem, doncs, com acaba la festa major de Figueres com cal:  amb un magnífic castell de focs, al Parc de les Aigües, el dia de Sant Pere, a les deu de la nit.