La Mobile, a Figueres

La Mobile, a Figueres
La Mobile, a Figueres

Si volem ser la ciutat que aspirem a ser, si  volem posar Figueres al dia, no podem quedar al marge dels grans esdeveniments que viu el país. Per això, aquest Ajuntament s’ha sumat, amb entusiasme, als actes descentralitzats de la Mobile Week d’enguany.

 • Per una banda, perquè Figueres és la primera ciutat gran que el visitant es troba quan entra a Catalunya. Ciutat amb tots els serveis: mèdics, hostalers, culturals, de comerç, etc. I, perquè l’actiu cultural de primer ordre i pol d’atracció que és el Teatre-Museu Dalí converteix la ciutat en objecte de desig per a gran nombre no només de turistes, sinó també d’empreses.
 • Per una altra banda, perquè som la ciutat de l’Empordà, i com a capital de la comarca que som, centralitzem serveis bàsics per a la comarca: educatius i formatius, centres de treball, sanitaris, de cultura.

Les empreses, el turisme, les institucions, els serveis; en definitiva, tothom depenem molt de la tecnologia, cada cop més. No podem quedar enrere en cap aspecte, però menys encara en el tecnològic.

Per què participar a la Mobile Week?

Quan a l’Ajuntament ens vam assabentar que s’obria la convocatòria per participar en un esdeveniment com la Mobile Week, ens vam afanyar a presentar-hi candidatura (perquè no n’hi ha prou de voler-hi participar, sinó que t’hi ha d’admetre) i hi hem pogut ser. A banda de Barcelona, hi ha 18 seus on es duen a terme actes de la Mobile Week, i Figueres és una de les quatre que hi ha a les comarques gironines. Aquesta efemèride, que impulsen la Mobile World Capital Barcelona i la Generalitat de Catalunya, busca fer reflexionar el conjunt de la societat en els usos quotidians de la tecnologia; per això, els programes que han d’oferir les diferents seus han de fer possible una obertura a tota mena de públics, però també que la Mobile sigui una oportunitat per posar de relleu empreses i professionals de les TIC i potenciar-les amb la creació de hubs tecnològics.  Al capdavall, es tracta de trobar noves aplicacions de la tenologia que ens ajudin a millorar la vida de la gent.

Els tres eixos

La programació de la Mobile Week havia de tenir en compte tres eixos:

 1. La privacitat a Internet, i tots els temes relacionats amb la protecció de les dades dels usuaris, tant si són professionals, empreses, privats, organitzacions, etc.
 2. La necessitat creixent del mercat de professionals amb un bon desenvolupament d’habilitats digitals
 3. Com ajuda la tecnologia en temps de crisi

Alguns ajuntaments han inclòs un quart eix en les seves programacions: l’alternativa lúdica per al públic familiar. Era una possibilitat que ens vam plantejar, però atesa la diversitat d’eixos, ens vam acabar decantant per una orientació més professional, tot i que al final hem acabat definint un programa transversal i en què tothom podrà trobar alguna activitat adequada i interessant.

Un altre aspecte que hem volgut tenir molt en compte és la potenciació del talent local, i per això hem comptat en la programació amb diverses persones, professionals de diversos àmbits, figuerenques o que desenvolupen la seva acció a Figueres.

El programa

La regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament s’ha cuidat prou que durant tres dies, el 8, 9 i 10 de juliol, tinguem tecnologia a cabassos a la nostra ciutat. Comencem dijous 8 amb la inauguració, a les 20.00 i a l’auditori del Convent dels Caputxins. M’hi acompanyarà Francisco Polo, Alt Comissionat per Espanya Nació Emprenedora. També hi seran Carles Grau, Director General de la Fundació Barcelona Mobile World Capital Foundation, i Manel Garre, vicepresident de l’Associació Empordà TIC. Tot seguit, hi haurà la conferència inaugural, que té un títol una mica provocatiu: La tecnologia és cosa de dones? La dirà Pilar Roura, Project Manager de Barcelona Activa, i estic impacient per escoltar-la, perquè hi ha la percepció generalitzada que les dones ens situem lluny de la tecnologia i de les carreres tecnològiques. Bé, percepció generalitzada però amb estadístiques que així ho demostren. Pilar Roura explicarà els motius de tot plegat i ens donarà arguments perquè les dones aprofitem els avantatges que la tecnologia ens pot i ens ha d’aportar. Així mateix, ens parlarà de STEAM, una iniciativa més que interessant nascuda a la UPC i que vol atraure el talent femení cap a les vocacions científiques, però ja des de l’ensenyament primari. Com a colofó dels actes inaugurals, tindrem una de les nostres propostes més transversals, l’experiència de la sala immersiva dins mateix de l’Auditori de Caputxins. Em fa molta il·lusió!

Per al divendres 9, hi ha una gran quantitat d’activitats.

 • A les 9.00, i durant tot el dia, hi ha prevista la Gimcana TIC per al jovent, que a través de codis QR que es trobaran en diversos llocs singulars de Figueres, tindrà l’ocasió de conèixer la història i la cultura d’aquesta nostra ciutat.
 • A les 10.00, i pensant en la gent gran, Federico Luque ens parlarà, des de la Biblioteca Carles Fages de Climent, de tecnologia expressa per a aquest sector d’edat.
 • A les 12.00, i al mateix lloc, també Fede Luque ens explicarà particularitats de diversos ginys robòtics per millorar i facilitar la vida dels grans.
 • A la tarda, i a les 15.30 i a les 18.00, hi haurà un altre passi de l’espectacle de sala immersiva a l’auditori dels Caputxins
 • A les 16.00, també a l’auditori dels Caputxins, l’Associació Empordà TIC ens parlarà de la tecnologia blockchain i les criptomonedes. Ens donaran claus per entendre com funciona aquest món, força hermètic i misteriós.
 • I a les 17.00, un youtuber figuerenc, Èric Rodríguez, ens desmuntarà els mites que existeixen al voltant de viure de la creació de continguts a YouTube!
 • A les 18.00, hi haurà un altre passi de l’experiència de sala immersiva.
 • Finalment, i a les 19.00, tindrem un acte dels que a mi, com a regidora de la Dona i com a feminista, em fa més illusió: la taula rodona de dones TIC. Amb moderació de la periodista figuerenca Laura Brugués i la participació d’Aïda Bravo, que és professora del Departament d’Empresa de la Universitat de Barcelona, vinculada a la Càtedra d’Emprenedoria i creadora de la Xarxa d’Emprenedoria Universitària; Lola Digital, community manager i formadora en màrqueting digital; les creadores de Bleta, la tauleta digital per a persones grans; i responsables de Goodgut, una spin-off nascuda a recer de la Universitat de Girona que investiga la salut intestinal i ofereix solucions per a millorar l’estat de la microbiota. Totes elles, doncs, líders femenines del sector tecnològic. Les seves experiències no ens deixaran indiferents, ni a dones ni a homes.

I per al dissabte 10 de juliol, també hem elaborat un programa ben interessant i eminentment pràctic:

 • Obrirem la jornada a les 9.30 amb l’espectacle de sala immersiva
 • A les 10.00, xerrada sobre la tecnologia 5G a càrrec de Josep Lara
 • A les 11.00, la taula rodona a l’entorn de la indústria 4.0 i la innovació.
 • I acabarem a les 12.30 amb la xerrada de Bruno Pérez al voltant de la ciberseguretat en les pimes.

A banda de totes aquestes activitats, hem preparat una mesa de treball entre empresaris de diversos sectors i emprenedors tecnològics que viuen i treballen a la nostra ciutat per tal de donar a conèixer la seva activitat i fomentar les xarxes de col·laboració entre professionals locals. Per posar exemples de tot plegat: tenim professionals a Figueres que treballen per a empreses de Silicon Valley des d’aquí, o empreses que creen i desenvolupen programes informàtics per a clients de fora. I empreses que han de contractar els mateixos serveis a fora; es tracta de relacionar-los per a aconseguir una relació més propera, estable i més sostenible!

ATENCIÓ: per assistir a les activitats, cal inscripció prèvia a https://mweek.com/figueres/. Feu-la ja, les entrades són limitades.

Només falta una setmana per a aquest esdeveniment. La regidora de Noves Tecnologies, Ester Marcos, i jo mateixa, l’esperem amb candeletes!