Més trens al servei de les persones

Més trens al servei de les persones
Més trens al servei de les persones

El transport públic és l’oportunitat per fer municipis més sostenibles, eficients i per mantenir i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, facilitant la mobilitat i alhora, millorant la conciliació familiar i laboral. Cal però que el transport públic sigui una veritable alternativa.

A grans ciutats com Barcelona i l’àrea metropolitana és possible desplaçar-se en transport públic, però a moltes comarques catalanes, com l’Alt Empordà pot ser una veritable odissea i es converteix en un greuge comparatiu entre els ciutadans depenent de la zona on visquin. Actualment una persona que viu a Figueres no té les mateixes oportunitats que una persona que viu a Barcelona a nivell de mobilitat, el que suposa, alhora, un encariment del cost de la vida.  Per això cal pensar el país com un tot, en la Catalunya sencera.

 

Els desplaçaments laborals ocupen un dels percentatges més alts de la mobilitat entre setmana i està comprovat, per l’última Enquesta de mobilitat que a mesura que l’àmbit de residència s’allunya de Barcelona, augmenta l’ús del cotxe en detriment del servei públic. Mentre que el 34,5% dels barcelonins opten pel tren, bus o metro, a la resta del territori és només del 5,8%.

 

Ens omplim la boca de desenvolupament sostenible, però anar de Figueres a Barcelona a treballar és molt complicat per exemple amb el tren d’alta velocitat. La reducció que ha fet Renfe de les freqüències de tren des de la pandèmia (passant de 15 trens diaris a 10) fa que la majoria dels usuaris habituals que utilitzen aquest transport se’ls dificulti, i molt, el seu desplaçament fins el lloc de treball, veient-se obligats, moltes vegades, a modificar el mitjà de transport i no tenint cap més altra opció que el vehicle privat. Els usuaris de l’AVE de Figueres i també de Girona demanen, i amb raó, des de fa molt de temps que Renfe recuperi les freqüències de trens cap a Barcelona que hi havia abans de la pandèmia i millorar el servei en dos moments clau: un durant el matí i l’altra en la franja de la tarda.

 

Si volem una comarca sostenible hem de millorar el transport públic. I ara, aquest transport públic no està a l’alçada de les necessitats. Com a alcaldessa de Figueres, ens hem reunit reiterades vegades amb la companyia ja que Renfe està incomplint les promeses de restitució de serveis de la línia entre Figueres i Barcelona. Tot son excuses. Renfe diu que no posa més trens perquè no hi ha demanda, però la realitat és que no hi ha demanda evidentment perquè no hi ha oferta. És un peix que es mossega la cua.  I no pararem per aconseguir un transport públic digne i generador d’oportunitats.